عوارض پوستی منطقه درمان:
در حین درمان پوست منطقه درمان حالت خشکی و خارش پیدا می کند نکته مهم آنست که با خاراندن یا ساییدن یا هر تحریک محیطی منطقه درمان را آزرده نکنید. از هیچ پودر، پماد و یا کرم در این منطقه استفاده نکنید.
اکثر این علایم در چند هفته پس از درمان از بین می روند. ممکن است تیرگی پوست مدت زیادتری باقی بماند. اگر علایم پوستی شدت یابند و سطح پوست ترشح پیدا کرده یا تاول و زخم ایجاد شود فورا به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
لباسهای نخی و خنک و حتی الامکان گشاد بپوشید.
از منطقه درمانی علامت گذاری شده حفاظت نمایید و مراقب باشید با تعریق علایم پاک نشود.
از خاراندن، مصرف دارو و پودر یا مواد آرایشی و نیز شستشوی منطقه درمان حتی الامکان بپرهیزید.
شستشوی منطقه درمان دو اشکال ایجاد می کند:
الف-غالبا واکنش پوستی ناشی از درمان تشدید می شود.
ب- علایمی که برای تعیین منطقه درمان روی پوست کشیده شده اند پاک می شوند.
ریزش موهای منطقه درمان با شدت های متفاوتی رخ می دهد. پرتو درمانی موضعی بر روی موهای سایر نقاط بدن اثری نخواهد داشت. در اکثر موارد رویش مو پس از درمان رشد طبیعی خواهد داشت ولی میزان رویش مجدد مو به منطقه درمانی و مقدار اشعه داده شده بستگی دارد.
ممکن است در دوره پرتو درمانی دچار بی اشتهایی شوید. تغییرات ایجاد شده در سلولهای سالم می تواند سبب بروز تهوع، درد معده، تغییرات چشایی و تغییر در طعم غذاها و اختلال در بلع و یا سایر مسائل گردد که در نتیجه بیمار دچار بی اشتهایی می شود.
بیمارانی که پرتو درمانی خارجی می شوند نباید برای چند هفته دچار اختلال تغذیه باشند. حتی اگر میل به غذا ندارید سعی کنید حتی الامکان مواد پروتئینی و کالری را به میزان لازم به بدن خود برسانید.
اختلال تغذیه و بی اشتهایی می تواند با کاهش قدرت بدنی شما، ترمیم بافتهای سالم تخریب شده را به تاخیر اندازد. یکی از نکات مهم برای ادامه درمان مصرف غذای کامل و کافی می باشد تا بتوان درمان و عوارض آن را تحمل نمود.
بیمارانی که میزان تغذیه و وضع جسمی بهتری دارند درمان را به مراتب بهتر تحمل می کنند.
با توجه به نکات زیر می توانید در بهبود تغذیه بکوشید:
-
قبل از هر وعده غذایی کمی قدم بزنید تا اشتهای شما بیشتر شود.
• هر موقع احساس گرسنگی کردید غذا میل کنید حتی اگر وقت شام یا ناهارنباشد. حتی می توانید در طول روز به جای سه وعده غذای حجیم به دفعات غذای سبک بخورید.
• محیط مناسبی برای غذا خوردن بوجود آورید. می توان از نور کم، موسیقی مناسب و رنگ های شاد برای سفره و وسایل تغذیه یا هر وسیله و محیطی که سبب افزایش اشتها شود استفاده کرد.
• از غذاهای متنوع و مطلوب خودتان استفاده کنید.
• اگر از مصاحبت افراد یا دوستان لذت می برید سعی کنید با آنها غذا بخورید.
• از نوشیدنیهایی که دوست دارید همراه غذا استفاده کنید.
• در صورتیکه واقعا بی اشتها باشید و حجم غذای مصرفی شما کم باشد بهتر است از مواد غذایی پر کالری مانند کره یا مارگارین، سوپهای مخلوط با مواد مغذی و کرم های غلیظ شده لبنی استفاده کنید.
• اگر میل به غذاهای جامد نداریداز مایعاتی که حاوی مواد پر انرژی مثل پودر شیر، ماست، تخم مرغ، عسل یا مواد مغذی آماده می باشند استفاده کنید.
• اگر درحین جویدن یا بلع غذا دچار درد می شوید بهتر است از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید.
• یکی از مهمترین عوامل بی اشتهایی بیماران، اضطراب و ترس ناشی از بیماری است. با حفظ آرامش روحی خود می توانید سلامت جسمی، نشاط و اشتهای بیشتری داشته باشید
اگر پرتو درمانی معده یا روده ها انجام شود ممکن است ناراحتی معده یا اسهال پیش آید. پزشک معالج شما در این موارد داروهای مناسب تجویز خواهد نمود.
برخی بیماران پس از انجام پرتو درمانی احساس تهوع دارند. اگر شما نیز چنین حالتی دارید سعی کنید چند ساعت قبل از درمان غذای سنگین نخورید، احتمالا وقتی معده شما خالی باشد حال تهوع کمتر خواهد بود.
اگر درد معده ناراحتتان می کند، قبل از درمان می توانید خوراکی سبک همراه با اب سیب بخورید. معمولا درد معده در افرادی ظاهر می شود که اضطراب و نگرانیهایی در مورد بیماری یا درمان خود دارند.
از غذاهای محرک ( حاوی ادویه های مختلف ) و حاوی چربی زیاد پرهیز نموده و در فواصل وعده های غذایی از نوشابه های خنک استفاده کنید. حتی الامکان حجم غذای مصرفی تان کم باشد ولی می توانید دفعات غذا خوردن را زیاد کنید.
نحوه برخورد با اسهال:
اسهال غالبا در هفته سوم یا چهارم پرتو درمانی ناحیه شکم و لگن پیش می آید. علاوه بر توصیه ها و داروهای لازم که پزشک معاج تان تجویز خواهد کرد به نکات زیر توجه کنید:
• بیشتر از رژیم مایعات استفاده کنید. در مورد انواع مایعاتی که می توانید مصرف کنید از پزشک یا پرستار خود سئوال کنید. معمولا آب سیب ، چای کمرنگ و آب گوشت مفید هستند.
• از مصرف مایعات و غذاهایی که سبب تحریک گوارشی می شوند (مانند قهوه، لوبیا، کلم و مواد ادویه دار) خودداری کنید.
• اگر شیر یا فرآورده های آن سبب تحریکات گوارشی شما می شوند مصرف آنها ار محدود یا موقتا قطع کنید.
• رژیم غذایی روزانه حاوی پتاسیم زیاد باشد می توان با مصرف موز، سیب زمینی و هویج یا داروهای حاوی مواد معدنی پتاسیم دفع شده را جبران کرد.
مسلما علایم گوارشی شما پس از ختم پرتو درمانی بهبود خواهند یافت سعی کنید در حین درمان با رعایت نکات گفته شده حتی الامکان مواد غذایی و کالری لازم روزانه را به بدن خود برسانید.